I måndags presenterades det att Eskilstuna-Kuriren vunnit Årets Nätängel i kategorin Media. Prisutdelningen skedde på Nalen i Stockholm, och tidningens chefredaktör Eva Burman och politiska redaktör Alex Voronov var på plats för att ta emot priset.

Årets Nätängel är ett initiativ från MySafety, och har delats ut sedan 2015 i fyra olika kategorier: Årets Nätängel, Årets Nätängel Junior, Årets Nätängel Media och Årets Nätängel Gaming.

Årets Nätängel Media delas ut i samarbete med Com Hem, och syftar till att uppmärksamma en journalist eller redaktion som motarbetar näthat. Vi har ställt fem snabba frågor till vinnartidningens chefredaktör, Eva Burman.

Vad betyder det för er som tidning att vinna Årets Nätängel Media?

– Det betyder självklart mycket. Att bli uppmärksammade i det här sammanhanget är en ära. Och vi behöver all uppskattning vi kan få när vi utsätts för så mycket hot och hat. Dessutom hjälper det till att stärka vårt varumärke, lokalt men även nationellt. Det stärker vår trovärdighet i en trovärdighetsbransch. Vi har under det här året vunnit en rad utmärkelser, vilket är helt fantastiskt. Vi har nog vunnit allt som går att vinna under det senaste året. Guldspaden, Årets dagstidning, Årets redaktion, Advokatsamfundets journalistpris, Faktums journalistpris, Årets inspiratör, vi var nominerade till Stora journalistpriset och förra årets guldspade bland annat. Och nu senast vann vi Årets Nätängel, säger Eva Burman.

En del av motiveringen till ert pris var att ni ”belyser anti-demokratiska rörelser och hot mot vårt öppna samhälle, inte minst de som verkar på nätet idag”, hur upplever ni att klimatet på nätet är idag, kan ni ge något konkret exempel?

– Klimatet idag är mycket hårdare än för bara några år sedan. Det är mer polariserat och onyanserat. Det Eskilstuna-Kuriren sett mycket av är i huvudsak organiserat näthat. Eskilstuna-Kuriren har varit fokus för en påverkanskampanj både från rysk underrättelsetjänst, men även från högerextrema rörelser. Det har inneburit att vi fått lägga mycket fokus på vårt arbete i sociala medier, med mer moderering. Vi har också blivit utsatta för rena dödshot i sociala medier riktade mot enskilda medarbetare. Det är något nytt för oss, säger Eva Burman.

Tycker du att utvecklingen går mot det bättre eller sämre?

– Både och. Vi har blivit bättre på att hantera hoten och identifiera trollprofiler. Det finns också en motkraft idag som dels består i att fler engagerar sig för att dämpa effekterna av näthat, exempelvis fb-gruppen #jagärhär som hjälpt oss att ta fajten med hatarna. Men även våra läsare har börjat ta diskussionerna åt oss. Vi står inte längre ensamma, fler vågar säga ifrån. Så jag tror tiden när hatet fullständigt dominerar nätet är förbi. Så var det för bara 2 år sedan. Det som är mer ledsamt är att opinionen mot media vuxit sig starkare i samma takt som nationalistiska och auktoritära rörelser ökat sitt inflytande. Vi får ofta kritik för att vi mörkar och att vi är i maskopi med etablissemanget. Jag tror inte det s.k. etablissemanget håller med om det dock. Det är i huvudsak dem vi granskar, hela tiden, säger Eva Burman.

Vilka positiva reaktioner har ni tidigare fått på ert arbete för yttrandefrihet och demokrati?

– Massor, om vi får 10 procent hat får vi 90 procent kärlek. Och jag tror vi alla kan bli bättre på det, att ge vårt stöd till dem som vågar stå upp för något, inte bara tänka det, utan agera på det, säger Eva Burman.

Juryn gav er en eloge för att ni inte backar från hot och hat. Hur har ni upplevt detta från personer och grupper som inte velat bli granskade?

– Vi har utsatt för en våg av olika påverkansförsök i syfte att stoppa oss från att publicera. Både fysiskt men också i sociala medier, på telefon och mail. Vi är nog den redaktion som utsatt i landet för flest påverkansförsök. Ryska underrättelsetjänstens PR-gren RISS publicerade en rapport 2016 där de utsåg Eskilstuna-Kuriren som värst i världen av samtliga medier. Vi pekas alltså ut som mest aggressiv mot Ryssland. Vi har utsatts för spam-attacker, DOS-attacker, dödshot på sociala medier i stor omfattning, hembesök och hot om hembesök från högerextrema krafter, telefonterror, falska debattartiklar, stenkastning, bombhot. Det har inneburit en enorm press på redaktionen så klart. Och mycket fokus har fått läggas på detta för att skydda personalen. Detta för att vi utför granskande journalistik och försöker upprätthålla demokratin och de liberala idéer som byggt vårt land, säger Eva Burman.