Den 15 augusti lanserade Com Hem sin nya maxhastighet på bredband, 1.2 Gb per sekund. I ett första skede är den nya maxhastigheten tillgänglig till drygt 600 000 hushåll i Stockholm, Borås, Falun, Göteborg, Gävle, Jönköping, Linköping, Malmö och Uppsala. På sikt planerar dock bolaget att erbjuda den nya hastigheten även i andra delar av landet.

 Petra von Rohr, kommunikationsdirektör på Com Hem berättar att bolaget redan har märkt av ett stort intresse för uppgraderingen.

– Intresset är relativt stort och har överträffat våra förväntningar. Tjänsten kommer att vara tillgänglig för samtliga hushåll i vårt FiberKoax-nät, men för att den ska kunna levereras måste nätet uppgraderas för att stödja den senaste nätverksstandarden, Docsis 3.1. Uppgraderingsplanen är lagd och utrullning pågår, säger Petra von Rohr.

Dyrt men snabbt

Prislappen för Com Hems superbredband är dock hög; de kunder som vill ha den allra snabbaste hastigheten måste betala 899 kronor i månaden. Com Hem tror att de kunder som väljer att uppgradera kommer att få stor nytta av den höga hastigheten, och att den – sett till kapacitet per krona – är mycket prisvärd.

– Försäljningen av tjänsten har redan överträffat våra förväntningar, vilket ger en signal om att våra kunder är beredda att betala för denna typ av tjänster. Priset per Mbit/s är det i särklass lägsta som vi idag erbjuder. De kunder som efterfrågar detta har troligen en god förståelse för internettjänster och nyttjar sannolikt krävande tjänster i stor utsträckning. För dem betyder en mer än fördubblad kapacitet en väsentlig förkortad tid för varje moment, och en möjlighet att utföra flera operationer samtidigt på ett sätt som inte tidigare varit möjligt. Det handlar exempelvis om filöverföringar, molnlagring, automatiserad säkerhetskopiering och videoredigering i molnet, säger Petra von Rohr.

De allra flesta av Com Hems kunder använder idag internet trådlöst, och för dessa kommer den nya maxhastigheten även att innebära bättre upplevelser online och en markant förbättring av den digitala livskvaliteten.

– Vår lansering av 1200 Mbit/s och att vi samtidigt höjer hastigheterna även för bastjänsterna, leder till att ribban höjs för internettjänster i hela landet. Högre internethastigheter och mer kapacitet är nyckeln för att förflytta fler och mer krävande tjänster ut i molnet och driva på digitaliseringen av samhället. Det är häftigt att Com Hem, som når så oerhört många hushåll i Sverige, kan lansera detta. Det kommer verkligen att göra skillnad för den digitala livskvaliteten i Sverige, säger Petra von Rohr.