1,6 terabit per sekund. Så lyder det nya hastighetsrekordet för internetuppkoppling som slogs under DreamHack Summer i Jönköping. 

Årets upplaga av DreamHack Summer gick av stapeln den 16-19 juni och samlade närmare 50 000 deltagare. Under arrangemanget levererade Com Hem internetuppkoppling genom så kallad DWDM-teknik och en 30 mil lång uppkoppling mellan Stockholm och Jönköping.

Det är sannolikt första gången en så snabb uppkoppling har upprättats över så långt avstånd till ett LAN-party. Com Hems förhoppning är att detta är den snabbaste internetuppkopplingen som någonsin uppmätts, som används av en så stor grupp människor. Com Hem har nu lämnat in bevis för rekordet till Guinness World Records och väntar nu på att få det bekräftat.

– Att vi slår världsrekord och kan leverera världens snabbaste internetanslutning är en milstolpe i Com Hems historia och är möjligt tack vare vårt moderna nätverk och våra fantastiska medarbetare. Det är viktigt att en stor bredbandsleverantör som Com Hem har ett stabilt, snabbt och flexibelt nätverk som har mer kapacitet att ge våra kunder när de efterfrågar det. Idag har vi bevisat att vi har det, säger Thomas Helbo, Teknisk Direktör på Com Hem.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med om att slå det här världsrekordet och att Com Hem väljer att göra det med oss på DreamHack Summer. Våra besökare och deltagare är extremt kräsna när det kommer till uppkopplingen och vill att allt ska fungera problemfritt. Det känns toppen att låta dem uppleva världens snabbaste internetuppkoppling. Vi älskar att sätta rekord och ser fram emot att fortsätta vårt partnerskap med Com Hem där vi tillsammans levererar starka upplevelser och den bästa uppkopplingen till våra deltagare, säger Marcus Lindmark, VD på DreamHack.

1,6 terabit per sekund motsvarar 16 000, 100 Mbit/s-anslutningar, vilket är den mest använda bredbandstjänsten som levereras av Com Hem till svenska hushåll. Med den hastigheten kan 230 000 personer titta på Netflix i HD samtidigt.