Sök
Regeringen missade sitt bredbandsmål 2020: 45 procent av landsbygden saknar fiber

Regeringen missade sitt bredbandsmål 2020: 45 procent av landsbygden saknar fiber

Regeringen missade bredbandsmålet

Enligt en rykande färsk rapport från Post- och Telestyrelsen (PTS) missade regeringen det bredbandsmål man satt upp för 2020. Även om klyftan mellan landsbygden och städerna fortsatt minskar är skillnaderna fortfarande stora och det ses som ett stort misslyckande från regeringens sida.

Regeringen hade själva satt upp det så kallade bredbandsmålet som utlovade att minst 95 procent av hushåll och företag i Sverige skulle ha tillgång till bredband med minst 100 Mbit/sekund år 2020. Men nu har alltså Post- och Telestyrelsen presenterat uppgifter som visar på att regeringen missat bredbandsmålet ganska kraftigt.

Tydliga skillnader mellan landsbygd och städer

Istället för de 95 procent som regeringen siktade på är det idag endast 86 procent av svenska hushåll som har tillgång till internet med de hastigheterna. En stor orsak till detta är att man bromsat in utbyggnaden av fibernätverken i många tätorter de senaste åren, trots målen som regeringen satt upp.

I rapporten kan man även utläsa att det är stora skillnader på fibertillgången i städerna jämfört med landsbygden. Och även om fibernätverket på landsbygden vuxit med 7% under 2020 så står fortfarande 45% av Sveriges landsbygd utan fiberinternet.

Gotland är en av de regioner där man varit som flitigast med installationen av fiber de senaste åren. Något länets Bredbandskoordinator kan ta stort ansvar för.

Även mobiltäckningen sackar efter

Tittar vi närmare på mobiltäckningen i landet är siffrorna ännu dystrare. Totalt sett har mobiltäckningen i Sverige endast vuxit med ett par procent under 2020 och står därmed kvar på liknande nivåer som under 2019.

Faktum är att endast 84 procent av Sveriges yta har mobiltäckning på upp till 1 Mbit/sekund medan snabbare nätverk – exempelvis 30 Mbit/sekund – täcker ynka 18% av landets yta.

Företag går mot en digitalisering, allt för att inte riskera att vara “sist på bollen”. Samma sak gäller utbyggnad av infrastrukturen inom bolaget och i takt med att fiberoptiken och tekniken för ett enklare bredband ökat med åren så är det numera väldigt ovanligt att man väljer att hänga sig kvar. Snart är det ett minne blott att förlita sig på gammal teknik som ADSL.

Enligt PTS och flertalet experter är detta ett orosmoln då det riskerar att skada det svenska samhället på lång sikt. Utan tillgång till stabil och snabb uppkoppling är det många väsentliga funktioner i dagens samhälle samt tjänster för privatpersoner som blir lidande.

Senaste kommentarer