Vilket bredband kan jag ha på min adress?

bredbandsrouter

Vilka bredband kan jag ha?

När det kommer till att välja det bästa bredbandet för ditt hem, finns det flera faktorer att överväga. Från vilka typer av bredband som är tillgängliga på din adress till att jämföra olika leverantörer, är det viktigt att göra en noggrann undersökning för att säkerställa att du får den bästa möjliga tjänsten.

Att hitta rätt bredband

Ange din adress: Det första steget i processen är att ange din adress. Detta kan göras genom att använda en bredbandssökningstjänst som exempelvis Bredbandskartan. Genom att ange din adress kan du se vilka typer av bredband och hastigheter som är tillgängliga i ditt område.

Bredbandstyper

Vanliga bredbandstyper i Sverige

Här nedan kan du se några av de vanligaste alternativen: 

 • Fiberbredband: Detta är det snabbaste och mest tillförlitliga alternativet, med hastigheter upp till 10 Gbit/s. För att kunna använda fiberbredband krävs en  fiberanslutning till din bostad. 
 • ADSL/VDSL: Dessa typer av bredband använder befintliga telefonlinjer (kopparnätet) för att erbjuda hastigheter upp till 60 Mbit/s för ADSL och 300 Mbit/s för VDSL.
 • Mobilt bredband: Denna typ av bredband använder mobilnätet (4G eller 5G) för att erbjuda hastigheter upp till 1 Gbit/s beroende på täckning och nätbelastning. Detta är ett bra alternativ för dig som rör dig mycket eller har begränsade fasta alternativ.
 • Kabel-TV bredband: Denna typ av bredband använder kabel-TV-nätet (koaxialkabel) för att erbjuda hastigheter upp till 1 Gbit/s. Detta är ofta tillgängligt i flerbostadshus med kabel-TV.

Jämför bredbandsleverantörer

När du har en uppfattning om vilka typer av bredband som är tillgängliga på din adress, är nästa steg att jämföra olika bredbandsleverantörer. Detta innebär att jämföra priser, hastigheter, datagränser och avtalstider mellan olika leverantörer som erbjuder tjänster i ditt område.

Läs användarrecensioner

För att få en uppfattning om kvaliteten på tjänsten och kundsupporten, är det en bra idé att läsa recensioner och betyg från befintliga kunder. Detta kan ge dig en bättre bild av vad du kan förvänta dig av varje leverantör.

Teckna avtal

När du har jämfört olika leverantörer och läst användarrecensioner, är det dags att välja en bredbandsleverantör som bäst passar dina behov och teckna ett avtal.

Hur du jämför bredband

Det finns flera frågor du kan ställa dig själv när du jämför bredband:

 • Vilket internet kan jag ha på min adress?
 • Vilka bredband kan jag ha som passar mina behov?
 • Vilket bredband är bäst där jag bor?
 • Vilket bredband är bäst i test?
 • Vilket bredband passar mig?
 • Ska jag flytta mitt bredband eller teckna ett nytt avtal?
 • Hur säger jag upp och avslutar mitt bredband?
 • Vilka problem kan uppstå med bredbandet när jag flyttar in?
 • Är mobilt bredband eller fast bredband bäst för mig?

Vilket internet kan jag ha? – Jämför innan

När du jämför bredband är det viktigt att tänka på följande:

 1. Jämför priser: Se till att du jämför priser mellan olika leverantörer för att se till att du får mest värde för dina pengar.
 2. Jämför hastigheter: Se till att du jämför de hastigheter som varje leverantör erbjuder för att se till att du får den hastighet du behöver.
 3. Jämför datagränser: Om du använder mycket data, se till att du jämför datagränser mellan olika leverantörer för att se till att du inte går över din gräns.
 4. Jämför avtalstider: Se till att du jämför avtalstider mellan olika leverantörer för att se till att du inte binder dig för en längre tid än du är bekväm med.

Genom att följa dessa steg och göra en noggrann jämförelse, kan du hitta det bästa bredbandet för dina behov och säkerställa att du får den bästa möjliga tjänsten.

Vanliga frågor och svar

Har jag fiber på min adress?

För att ta reda på om du har fiber på din adress, rekommenderar vi att du kontaktar bredbandsleverantörer som erbjuder tjänster i ditt område. De kan utföra en adressbaserad sökning och ge dig information om tillgängliga bredbandsalternativ, likt Bredbandskarta.

Vilken fiberleverantör har jag?

För att få reda på vilken fiberleverantör du har, rekommenderar vi att du kontaktar din nuvarande bredbandsleverantör eller gör en sökning på deras webbplats.

Rulla till toppen