Bredband och TV-abonnemang via fiber: för- och nackdelar

Bredband och TV-abonnemang via fiber: för- och nackdelar

Bredband + TV

I många år har det varit standard för TV-operatörer och bredbandsbolag att erbjuda paketlösningar där man får TV, internet och även hemtelefoni för ett samlat paketpris. Idag är det inte lika vanligt att man inkluderar hemtelefoni i paketen och i samband med att allt fler förlitar sig på mobilnätet (4G + 5G) blir det också ovanligare att konsumenter betalar för pakettjänster.

Vi vill däremot slå ett slag för en kombinerad lösning för alla som har fiber i sitt hem och här därför samlat fördelar med att kombinera bredband med det bästa tv-abonnemanget via fiberuppkoppling. Vidare har det skett stora förändringar i branschen på senaste, exempelvis har Tele2 köpt Comhem. Således kommer dessa paketlösningar att bli vanligare och vanligare framöver.

Vad är fiber?

Fiber är en av de mest pålitliga och effektiva internetuppkopplingarna någonsin. Med hårtunna fiberkablar kan man transportera bredband till enormt många kunder utan förlorad kvalitet. Det innebär att du kan få en mer stabil uppkoppling än någonsin förr, och dessutom en uppkoppling som låter dig och hela din familj njuta av blixtsnabb uppkoppling dygnet runt.

Idag kan man även få sin TV via fiber, vilket öppnade upp dörren för dessa moderna bredbands- och TV-lösningar. Skulle du däremot få bekymmer med bredbandet så kan du på pressbladet.se läsa mer om ett lokalt företag som hjälper till med allt som rör data och IT. Det lönar sig sällan att krångla och försöka lösa problemet på egen hand.

OBS! Det är inte alla som har tillgång till fiber idag då det måste dras separat till varje bostadsområde och hem. Arbetet med att täcka hela Sverige med fiber pågår för fullt men förväntas inte bli färdigt förrän om ett par år. Bor du där fibernätet finns men inte är uppkopplad ännu kan du (eller din hyres- eller bostadsförening) ansluta dig till nätet för en fast kostnad.

Fördelar med kombinerat bredband & TV

Den kanske främsta fördelen med att kombinera TV och bredband i ett och samma paket är kostnaden. Genom att kombinera flera olika tjänster från samma företag erbjuds man ofta markant lägre priser än för enskilda tjänster. Dagens TV-abonnemang inkluderar allt som oftast streaming- och playtjänster vilka du enkelt använder med ett bra fiberbredband.

Samtidigt underlättar paketlösningar då du endast behöver betala en räkning per månad istället för två, och skulle du uppleva problem eller vilja göra ändringar i dina abonnemang behöver du bara vända dig till ett företag.

Kortfattat är en paketlösning med snabbt bredband och ett anpassat TV-abonnemang framför allt något man väljer för att det är praktiskt och tillgängligt.

Nackdelar med kombinerat bredband & TV

Den största nackdelen med dessa kombinationspaket är att priset blir billigare än att betala för enskilda tjänster, problemet är inte alla har behov för både TV och bredband hemma. På senaste har nämligen två stora förändringar skett i branschen. För det första har mobilt internet blivit bättre och mer tillgängligt tack vare 4g och 5g näten, och för det andra blir det allt vanligare med streamingtjänster än vanliga tv-kanaler.

En annan uppenbar nackdel är att all ens underhållning kan påverkas vid en eventuell störning. Det händer nämligen att fibernätverket skadas eller ligger nere, exempelvis på grund av dåligt väder. Således kan du bli av med både internet och TV-tjänster i fall det skulle uppstå problem med nätverket.

Senaste kommentarer